Nobel Barış Ödülü’nü cezaevindeki İranlı aktivist Nergis Muhammedi adına çocukları aldı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Norveç’in başkenti Oslo’da bulunan Oslo City Hall’de düzenlenen törende, aktivist Muhammedi’nin aldığı ödülü, Paris’te sürgünde olan 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani’ye verildi.
Kiana Rahmani, düzenlenen basın toplantısında annesinin yazdığı mektubu okudu. Mektupta Muhammadi, İran hükümetinin “yıkıcı zulmüne karşı” verdiği mücadelede “en büyük ve en önemli müttefikleri” olarak nitelediği gazetecilere ve medya çalışanlarına teşekkür etti.
Muhammedi mektubunda, İran toplumunun “küresel desteğe” ihtiyacı olduğunu vurguladı.
Öte yandan Muhammedi’nin eşi basın mensuplarına yaptığı açıklamada, aktivistin İran’da azınlıkta olan Bahai inancı mensupları ile dayanışma için açlık grevine gideceğini söyledi.
6 Ekim’de Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, İran’da “baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla” ödülün Muhammedi’ye verildiği bildirilmişti.
İran’da aktivist kimliğiyle öne çıkan Nergis Muhammedi, insan haklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. İran yargısınca “ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak ve rejime karşı propaganda” gibi suçlardan mahkum edilen Muhammedi, son olarak 2019’da benzin fiyatlarının artışı nedeniyle ülke çapında patlak veren protestolar sırasında hayatını kaybeden bir göstericinin anma törenine katılmasının ardından Kasım 2021’de cezaevine gönderilmişti.
O tarihten bu yana cezaevinde tutulan Muhammedi, Eylül 2022’de Mahsa Emini adlı genç bir kadının polis nezaretinde hayatını kaybetmesi üzerine başlayan protesto gösterilerine de tutulduğu Evin Cezaevi’nden destek açıklamaları yapmıştı.
İranlı yetkililer ise son yıllarda çeşitli nedenlerle zaman zaman patlak veren rejim karşıtı protestoları “düşmanların komplosu” olarak değerlendiriyor. İran lideri Ayetullah Ali Hamaney de 2022’de başlayan ve ülkedeki en uzun süreli protesto gösterileri olarak nitelendirilen Mahsa Emini protestolarına ilişkin 3 Ekim 2022’de yaptığı açıklamada, “Bu olayların ABD, Siyonist rejim ve yandaşları tarafından planlandığını açıkça söylüyorum.” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Anadolu Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Nobel Barış Ödülü’nü cezaevindeki İranlı aktivist Nergis Muhammedi adına çocukları aldı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜlkedeHaber.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin