Trabzon’un 9 aylık fındık ihracatında AB ülkeleri başı çekti

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlediği bilgiye göre, Trabzon, Ocak-Eylül 2023’te 62 bin 797 ton fındık ihraç ederek 391 milyon 92 bin 381 dolar gelir sağladı.
İhracat, 70 bin 678 ton ürün karşılığı 340 milyon 278 bin dolar kazanılan 2022’nin üçüncü çeyreğine göre miktarda yüzde 11 azalsa da gelirde yüzde 15 arttı.
Trabzon’da fındık ve mamulleri sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği 3 ülke İtalya, Almanya ve Polonya oldu.
Kentten yılın 9 ayında İtalya’ya 103 milyon 123 bin dolar, Almanya’ya 73 milyon 378 bin dolar ve Polonya’ya 48 milyon 842 bin dolarlık fındık satıldı.
Geçen yıldan farklı olarak Suudi Arabistan, Kuzey Makedonya, Kosta Rika ve Bulgaristan’a da bu dönem fındık ihraç edildi.
DKİB Fındık ve Mamulleri Sektör Komitesi Başkanı Mehmet Cirav, AA muhabirine, fındığın Trabzon’un geleneksel ihraç ürünü olduğunu söyledi.
Yıl sonuna kısa süre kaldığını anımsatan Cirav, “Fındık ihracatımızın yıl sonunda 500 milyon doların üzerine çıkacağından ümitliyiz.” dedi.
Cirav, Trabzon’dan fındık ihracatının tarih boyunca düzenli şekilde yapıldığına dikkati çekerek, “Ülkemizde fındık ihracatı ilk 1400’lü yıllarda Trabzon’dan başladı. Trabzon tarih boyunca fındık ihracatının en fazla kısmını gerçekleştirme üstünlüğünü günümüze kadar sürdürdü.” diye konuştu.
Trabzon’dan ocak-eylül döneminde 55 ülkeye fındık satıldığını belirten Cirav, “En fazla Avrupa Birliği ülkelerine satıldı. İhracattan elde edilen gelirin yanı sıra son yıllarda ülke çeşitliliğinde de gelişme yaşadık. Bu kapsamda Brezilya, Çin, ABD, Kanada ve Japonya gibi uzak ülkelere fındık ihraç ettik.” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Anadolu Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Trabzon’un 9 aylık fındık ihracatında AB ülkeleri başı çekti

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜlkedeHaber.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin