Tütün Endüstrisinin Hedefi Gençler

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Tütün Endüstrisinin Hedefi Gençler. 9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle, Türk Toraks Derneği (TTD)’nden yapılan açıklamada; “Tütün ürünlerinin, hem içenleri, hem dumanı ile çevresindeki bireyleri, hem de içiminden sonra ortamda kalan artık maddeler ile o ortamda bulunun tüm bireyleri etkileyerek, her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olmaktadır.” diye belirtildi.

Açıklamada görüşleri yer alan TTD Merkez Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Doç. Dr. İpek Candemir, “Sigara ve diğer tütün ürünlerini içmenin sağlık riskleri konusundaki farkındalığın artmış olmasına rağmen, bu ürünleri kullananlar gerek sosyal gerek ekonomik gerekse politik düzenlemelerin yetersizliği nedeniyle halen bağımlı olmaya devam etmektedir. Bu durum bireylerin sağlıklı yaşam yıllarının azalmasına neden olmaktadır.” dedi.

İzmir Şehir Hastanesi’nde Minimal Kesiden Yapılan Büyük Kalp Ameliyatı Başarısı

Sigara kullanımının her ne kadar azalma eğilimindeymiş gibi görünse de bu gerçek durumu yansıtmamakta olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Candemir, “OECD tarafında yapılan açıklamaya göre sigara pazarının büyüklüğü 2022 yılında 1.077,9 milyar ABD dolarına ulaşmıştır. Bu büyüme, harcanabilir gelirin artması, tüketici yaşam tarzlarının değişmesi ve bölgede sigara içen önemli bir nüfusun varlığının devam etmesi gibi çeşitli faktörlere bağlanabilir. Nüfusun yoğun olduğu dünya ülkelerinde geleneksel sigara içme sıklığı halen artarak devam etmektedir.” dedi.

Tütün Endüstrisinin Hedefi Gençler

Tütün Endüstrisinin Hedefi Gençler

TTD Tütün Kontrolü Çalışma Grubu Yürütme Kurulu Üyesi Dr. Remziye Can ise, “Tütün endüstrisinin ‘zararı azaltılmış ürünler’ adı altında ürettiği elektronik sigara ve diğer ısıtılmış tütün ürünleri kullanımı ile hem sigarayı bırakmak isteyen bireylerin bağımlılıklarını devam ettirmekte, hem de genç kullanıcıları hedef alarak kazanç hedeflerini tutturmaya ve pazarlarını genişletmeye çalışmaktadır. Kuzey Amerika ve Avrupa’da kişi başına düşen gelirin yüksek olması nedeniyle aromalı sigaraların popülaritesi artmakta, elektronik sigara ve ısıtılmış tütün ürünleri önemli bir pazar payına sahip olmaya başlamaktadır. Birçok ülkede çocuklar ve ergenlerde e-sigara kullanımı yetişkinlerin kullanımını aşmıştır ve e-sigara kullanımında belirgin artış görülmektedir. Hali hazırda özellikle gençler arasında giderek artan elektronik sigara kullanımı büyük bir tehdit olarak karşımızda durmaktadır. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) elektronik sigaralardan çocuklarımızı ve gençlerimizi korumak ve e-sigara kullanımının önlenmesi için acil, güçlü ve kararlı eylem çağrısında bulunduğunu bildirmiştir.” diye belirtti.

Tütün Tüketimi Yoksulluğa Da Katkıda Bulunuyor!

Dr. Can, konuyla ilgili açıklamasına şöyle devam etti:
“Her yıl 1.3 milyon kişiyi pasif etkilenimle, kullanıcılarının yarısını ise direk nedenlerle öldüren; hane halkı harcamalarını yiyecek ve barınma gibi temel ihtiyaçlardan tütüne yönlendirerek yoksulluğa katkıda bulunan; tütün kullanımının neden olduğu hastalıkların tedavisi için önemli sağlık bakım maliyetlerini arttıran; tütüne atfedilebilen hastalık ve ölümlerden dolayı sermaye kaybına neden olan; her yıl yaklaşık 3,5 milyon hektar alan tütün üretimi nedeniyle ormanlarımızın yok olmasına neden olan; sigara başta olmak üzere elektronik sigara, ısıtılmış ve diğer tüm tütün ürünlerinden kurtulmak için bir başlangıç günü belirleyebilirsiniz. Tütün ürünleri kullanımı bağımlılık başlığı altında tedavi edilen bir hastalıktır. Eğer halen herhangi bir tütün ürünü kullanıyorsanız, ‘Sigara Bırakma Polikliniği’ne başvurabilirsiniz. Tüm tütün ürünleri insan ve dünya sağlığına zararlıdır. Bu nedenle kendinizi ve çevrenizdekileri bu bağımlılıktan kurtarabilir, kendinize ve onlara sağlıklı yaşam sunabilirsiniz.” (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Tütün Endüstrisinin Hedefi Gençler

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜlkedeHaber.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin