Zatürre aşısı hangi risk gruplarına yapılmalıdır?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zatürre aşısı hangi risk gruplarına yapılmalıdır? Zatürre Türkiye’de enfeksiyonlara bağlı ölümlerde birinci sıradadır.

Uzmanlar zatürrenin belirtilerini hakkında yaptıkları açıklamada, “Öksürük (balgam yeşilimsi, sarı renkte veya kanlı olabileceği gibi özellikle virütik zatürrelerde kuru öksürükte olabilir), yüksek ateş, göğüs ağrıları (öksürükle artan), iştah kaybı, halsizlik ve yorgunluk, yaygın kas-eklem ağrıları, bilinç kaybı (özellikle yaşlı ve çocuklarda)” zatürrenin belirtilerindendir” dedi.

Zatürrenin en gündem konularından biri olan zatürre aşısını İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümünden Uzm. Dr. Servet Öztürk anlattı.  “Zatürre hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşması ile ortaya çıkabileceği gibi hasta kişiden sağlam kişilere yakın temas sonucu bulaşması ile meydana gelebilir. Hasta kişilerden öksürük, aksırık ya da konuşma sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla bulaş gerçekleşebilir. Hastalıktan korunmanın en ucuz ve etkin yolu hasta olan kişilerle teması azaltmak mümkünse kesmektir. Zatürre özellikle 5 yaş altı çocukların, 65 yaş üstü bireylerin ve kronik hastalığı olan kişiler için hastaneye/yoğun bakıma yatış ve ölüm nedenleri arasındadır. Bu nedenle bu riskli gruplarda aşılanma oldukça önemlidir.

Zatürre hastalığı açısından riskli gruplar ?

“5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü bireyler, Doğuştan dalak olmayanlar veya dalağı ameliyat ile alınanlar, Kronik Kalp hastaları, Kronik Karaciğer hastaları, Kronik Böbrek hastaları, Sigara içenler, Alkolikler, Kulak içi implant kullananlar, KOAH ve astım hastaları, HİV enfeksiyonu olanlar, Bağışıklık sistemi düşürücü ilaç kullananlar, kanser hastaları zatürre hastalığı açısından riskli gruplar arasında yer almaktadır. Bu risk grubundaki hastalarda Grip (influenza aşısının da  yapılmasının faydalı olduğu unutulmamalıdır. Akdeniz diyeti ile beslenin, kalabalık kapalı ortamlardan mümkün olduğunca uzak durun, erişkin yaş aşılamaları için Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanından danışmanlık alın. Unutulmamalıdır ki modern tıbbın en ucuz, yan etkisi en az ve en başarılı uygulamaları aşılamadır” (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

kaynak: Bilim ve Sağlık Haber Ajansı

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zatürre aşısı hangi risk gruplarına yapılmalıdır?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

ÜlkedeHaber.Com ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin