19 Mayıs 2022 itibariyle Covid-19 ile mücadelede aşılanan sayısı kişiye ulaştı.
İnsanoğlu hep yaz mevsimini bekler; bütçeler hazırlanır, alışverişler yapılır, tatil için planlamalar başlar. Yaz mutlu eder insanları. Ama kış, mevsimler arasında üvey evlattır. Bundan dolayı yüzü serttir, soğuktur, acımasızdır. Çevirisi İnci Kut emeği olan Isabel Allende’nin Kış Ortasında romanı da soğuk bir kış günü izbe bir oda manzarası ile açılıyor. Beklenmedik kar fırtınası şehri ve kahramanlarımızı geçmişleriyle ve karmakarışık olaylarla karşı karşıya getiriyor.
Tarih: 2015 Aralık. Yer: Brooklyn. Romanın üç ana kahramanı var: Lucia Maraz, Richard Bowmaster ve Evelyn Ortega. Bu üç insanın ortak noktası, farklı ülkelerden gelip Brooklyn’de bir şekilde yaşama tutunmaya çalışmaları. Lucia altmış iki yaşında bir Şilili. Salvador Allende’nin sosyalist iktidarının bir darbe sonucu ortadan kalkmasıyla ülkesinde kalamayıp önce Kanada’ya sonra da Brooklyn’e göçüyor. Richard; son derece düzenli bir hayatı olan, piyano çalan, zaman zaman siyasi denemeler yazan bir akademisyen. Onun göçmenliği aslından babadan geliyor. Babası Joseph Nazilerden kaçan bir Yahudi. Richard Brezilya’da yaşadığı birtakım yaralayıcı olaylardan sonra New York Üniversitesine çalışmaya geliyor. Evelyn için romanın en zor şartlarda yaşamını sürdürmeye çalışan kahramanı denilebilir. Abisi ve kardeşi çeteler tarafından öldürülüp kendisi de tecavüze uğrayınca memleketi Guatemala’yı terk etmek zorunda olduğunu anlıyor. Aracılar yani doğru adlandırırsak insan kaçakçıları tarafından önce Meksika’ya oradan da Birleşik Devletler’e kaçırılıyor ve kendine yeni bir hayat kurmaya çabalıyor.
KALBİNİN YERİNİ HATIRLAMAK
Lucia ve Richard üniversiteden tanışıyorlar. Onları Evelyn ile tanıştıran olaysa bir trafik kazası oluyor. Richard arabasıyla Evelyn’in kullandığı arabaya çarpıyor, ona kartını veriyor. Evelyn’in Richard’ın kapısını çalması ve sicacik-bir-kis-polisiyesi-714204-1.arabanın bagajında bir kadın cesedi olduğunun anlaşılmasıyla ülkelerinden çok uzaklarda olan bu üç göçmen bir araya geliyor ve insanın iyilikle yoğrulduğu bir kez daha okura kanıtlanıyor. Böylece Isabel Allende maharetli kalemi ile soğuk bir kış gününde sıcacık bir polisiyeye dönüştürüveriyor romanını. Polisiyeye biraz da insana kalbinin yerini hatırlatacak bir aşk hikâyesini de katarak.
Isabel Allende ilk romanı Ruhlar Evi’nden bugüne kadar hep ‘insan’ hikâyeleri anlatıyor okuruna. Latin Amerika’nın çalkantılı evrenini tüm dünyaya duyurmaya çabalıyor. Latin Amerika’da serbest seçimle iktidara gelen ilk Marksist devlet başkanı ve aynı zamanda amcası olan Salvador Allende’nin 1973’te darbeci Pinochet tarafından devrilmesi ile mültecilikle tanışan Isabel, yüreğindeki ülke sevgisi ve yurtsuzluk duygusunu eserlerine de yansıtıyor.
Can Yayınları yeni kitaplarını e-kitap formatında yayımladı
Ahmet Nur Çebi’den TFF’ye: İstifa edin
Rusya 34 Fransız diplomatı istenmeyen kişi ilan etti
Başkan Rıza Akpolat’tan 19 Mayıs mesajı
Netflix, 150 kişiyi işten çıkardı. Gerekçe, “Abone kaybı”
40 yılın en yüksek seviyesi: İngiltere’de enflasyon yüzde 9!
Saadet Partisi’nden de 19 Mayıs mesajı
CHP’nin SADAT önergesi, AKP ve MHP’den gelen oylarla reddedildi
Tarkan’ı üzen ölüm!
Erdoğan SADAT’la hiç alakam yok diyor ama..
Benzine yapılan 1,70 TL zammın ardından bu gece 1,03 kuruş daha zam geliyor
Cumartesi Anneleri’nden Hanife Yıldız gözaltına alındı
‘Emekçi Mülteciler’ belgeseli gala yapıyor
İmamoğlu’ndan Atatürk Havalimanı için referandum çağrısı
Kadıköy Belediye Başkanı Odabaşı, “İktidardan Kadıköy’e değil algıya operasyon”
CHP Heyeti, Atatürk Havalimanı önünde
Dolar 16 liraya koşuyor
Larin de son karar Valerien Ismael’de!
Beşiktaş’ta ‘Bağımsızlık İçin İlk Adım Yürüyüşü’ coşkusu